Att välja rätt Braca-paddel

Vilken paddel du ska använda beror först och främst på vilken typ av aktivitet du ska utföra och vilka krav denna aktivitet ställer på din paddel. Om du ska tävla och träna mycket kan det vara idé att välja en paddel av hög kvalitet, alltså hög procentsats kolfiber. Om du är ute efter en slit-och-släng-paddel, kan du köpa en billigare modell som du inte behöver vara lika försiktig med.

Havskajakpaddel/platt paddel

Att välja havskajakpaddel/paddel för uthyrning eller kanotkurs/långfärdspaddel är enklare än att välja vingpaddel. Här är det främst vikten som spelar roll, om du har en lättare paddel kommer du att orka paddla längre. Sedan gäller regeln ovan, hur mycket kommer du att använda paddeln och hur mycket slitage behöver den tåla? Högre procent kolfiber ger en lättare paddel, men samtidigt en skörare.

Vingpaddel

Det finns ingen entydig regel för hur du ska välja vingpaddel. Till stor del beror valet av paddel på hur skicklig du är på att paddla, hur du paddlar eller önskar att paddla, hur stark du är osv. Det finns många olika typer av blad till vingpaddel, den främsta skillnaden mellan dessa är var i draget du har kraften. Det är relativt enkelt att se, be någon filma dig när du paddlar med din vanliga teknik och studera klippet. Var har du trycket, tidigare, genom hela eller sent i draget. Som ett exempel kan nämnas Petter, som du ser i klippet nedan. Han har trycker tidigt i draget och har därför valt en Braca I.

IMG_0500

I motsats till vad många tror beror vilken längd du ska ha på din paddel till större del på hur stark du är och vilken teknik du har än på hur lång du är. Det går alltså inte att säga att alla som är en viss längd ska ha samma längd på paddel. Det är heller inte säkert att du som är ung ska byta paddel till en större enbart på grund av att du växt. En ekvation som ofta används för att räkna ut paddellängd är följande:

252+din längd i cm/2+1,5 cm.

Denna ekvation ger ett hyfsat resultat för både elitkanotister och motionärer. De flesta elitkanotister väljer dock en delbar paddel, så de kan justera längd efter väder och vind, dagsform eller styrkeökning.

Generellt är det också bättre att börja med en lite mindre paddel och arbeta dig uppåt i storlek och styvhet för att undvika onödiga överbelastningar av axlar, armbågar osv.

Vi på Menning Sport har stor erfarenhet av paddling och hjälper dig gärna att hitta rätt paddel för just dina behov! Kontakta oss på info@menningsport.com.